De naam verraadt al wat we tijdens deze ochtendhike gaan zien. Regelmatig rijd ik door Aarlanderveen en zie ik de vier molens van een afstand. Tijd om ze eens van dichtbij te gaan bekijken.

Aarlanderveen schijnt in de hele wereld beroemd te zijn vanwege haar Molenviergang, de enige in de wereld nog als zodanig werkzame serie windwatermolens. Deze molens dateren uit het einde van de achttiende eeuw, toen begonnen werd met het droogleggen van het ten westen van Aarlanderveen gelegen water. Op 5 maart 1735 werd door de Dijkgraaf en Hoogheemraden van Rijnland het besluit genomen tot het ‘insteken, slagturven, bedijken en droogmaken van de landen liggende ten westen van de Aarlanderveensche dijk of Heereweg, tot omtrendt aan de Moolenwetering toe, te samen groot Ses Hondert en Vijff Mergen, twee Hondert drie en veertig roeden.’ Dit was het begin van de Aarlanderveense molen driegang. Toen bleek dat het diepste gedeelte, ‘De Put’ genaamd, niet drooggemalen kon worden door drie molens, werd er in 1801 een vierde molen aan de driegang toegevoegd.

We lopen deze wandeling aan de hand van de volgende wandelknooppunten: 78 – 72 – 69 – 71- 75 – 76 -73 – 78. Lengte 9 km.

9.45 uur – verzamelen bij Het Oude Rechthuis, Dorpsstraat 40 Aarlanderveen
10.00 uur – koffie bij Het Oude Rechthuis
10.15 uur – vertrek wandeling
12.15 uur – einde wandeling

De ochtendhike is een maandelijks terugkerende hike. Elke laatste zaterdagochtend van de maand ontmoeten we elkaar voor een wandeling van maximaal 8 kilometer. Je bent van harte welkom.

Ochtendhike Molenviergang – Aarlanderveen, zaterdag 26 november 2022
Tagged on:                 

Eén reactie op “Ochtendhike Molenviergang – Aarlanderveen, zaterdag 26 november 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *